top of page

Inkassovekst på 14 prosent blant husholdningene i tredje kvartal

19. november 2024

I tredje kvartal 2024 ble 14 prosent flere ubetalte regninger blant norske husholdninger sendt til inkasso, sammenlignet med samme periode i 2023. Husholdningenes finansielle kapasitet har vært presset over tid, og dette gir utslag i det økte misligholdet.


– Omfanget inkasso i samfunnet er en tidlig indikator på alvorlige, økonomiske problemer. Vi ser nå flere småkrav gå til inkasso. Veksten i misligholdet vitner om tøffe tider for mange, og et tiltakende antall husholdninger som går en krevende vinter i møte, sier Christian Aandalen, administrerende direktør i Fair Group.


Fair Groups inkassostatistikk viser at økningen kommer fra oppdragsgivere innen de fleste bransjer, blant annet telefoni, strøm, barnehage og bompenger. Gjennomsnittlig hovedstol i tredje kvartal viser en økning på fem prosent, sammenliknet med tilsvarende kvartal i fjor.


Venter på rentekutt

Høye renter og økte levekostnader er drivkreftene bak de økonomiske utfordringene mange opplever. Norges Bank har lenge latt styringsrenten forbli på 4,5 prosent for å bremse inflasjonen. Mens mange har håpet på rentekutt før jul viser prognosene fra sentralbanksjefen kutt tidligst i første kvartal 2025.


– Stadig flere makter ikke å betjene gjelden sin. Dette bekreftes av det økende inkassoomfanget, som er et speilbilde av de stramme økonomiske forholdene mange nordmenn opplever, sier Aandalen.


Seniorenes økonomiske helse på bedringens vei

I tredje kvartal utgjør gruppen over 70 år 6,7 prosent av det totale antallet inkassosaker, ned fra 8,7 prosent samme periode i fjor – en reduksjon på hele 23,2 prosent. Blant aldersgruppen mellom 40-49 år har den relative andelen inkassosaker økt med 7,1 prosent mot tilsvarende periode i fjor.


– Den eldre delen av befolkningen har over tid økt kredittappetitten. Denne aldersgruppen utgjør nå en mindre andel av totalomfanget i inkassostatistikken. Utviklingen må sees på over tid for å kunne fastslå seniorenes inkassostatus, men dette kan være de første positive tegnene til bedring, sier Aandalen.


Dyrtidsindikatoren stiger i tredje kvartal

Fair Groups Dyrtidsindikator kartlegger graden av dyrtid for forbrukerne og bekrefter at husholdningene opplever stadig mer økonomisk press. I tredje kvartal har indikatoren beveget seg fra et "OK"-nivå i andre kvartal til et "Dyrt"-nivå, hovedsakelig drevet av økningen i antall inkassosaker. Høye renter, stigende priser på nødvendighetsvarer og flere husholdninger i økonomisk trøbbel har gjort hverdagen vanskeligere for mange.

Dyrtidsindikatoren baserer seg på et kvartalsgjennomsnitt av følgende variabler: Styringsrente, endring i matvarepriser, endring i strømpriser og antall inkassosaker mot privatpersoner.

Tyr til kredittkort for å håndtere utgiftene

Også utviklingen i forbruksgjeld bekrefter at husholdningene er under press. Sammenliknet med samme periode i fjor, viser tall fra Gjeldsregisteret at den samlede ikke-rentebærende forbruksgjelden, ikke-forfalt «kredittkortgjeld», er opp 9,8 prosent, tilsvarende 2,8 milliarder kroner. I Gjeldsregisterets analyse fremheves det at flere enn vanlig har latt sommerens kredittkortfakturaer gå til forfall, og det pekes på utfordringene dette kan medføre inn mot vinteren.


– Kostnadsveksten har gjort at flere har opplevd reallønnsnedgang. Mange kommer til kort med å dekke løpende kostnader, og tar opp forbrukslån eller benytter i større grad kredittkort. Gjeldsutviklingen kan tyde på at flere har havnet i en ond spiral, og har utfordringer med å betale tilbake disse lånene. Det er bekymringsverdig, sier Aandalen.


Samlet rentebærende forbruksgjeld, som består av forfalt «kredittkortgjeld» og forbrukslån, gikk i september opp med hele 2,5 milliarder kroner til 137,1 milliarder kroner.


Lysere fremtidsutsikter

Til tross for økt inkassoomfang, er det indikasjoner på at situasjonen kan stabilisere seg i tiden fremover. I SSBs økonomiske analyse for «Konjunkturutvikling i norsk og internasjonal økonomi» forventes det at norske husholdningenes disponible realinntekt ventes å ta seg klart opp i månedene fremover.

Kenneth Danielsen

Kirkens Bymisjon mottar årets julegave fra Fair

19. desember 2024

Konkursoppgang på 16 prosent – julehandelen kan gi nyåret en tøff start

1. desember 2024

PlussMobil: – Gjennom Fair opplever vi at kundene behandles med respekt

28. november 2024

Siste nytt

Avvikende åpningstider i julen: 

23. desember – Åpent til 16:00
24. til 26. desember – Stengt
31. desember til 1. januar – Stengt

bottom of page