top of page
Et stort, tomt kontorlokale med mange vinduer

Konkursutvikling januar: Dagen derpå for norsk næringsliv – konkurstallene i januar høyest på tre år

1. februar 2023

I årets første måned gikk 355 selskaper konkurs i Norge – hele 60 prosent flere enn i januar i fjor. Nå er konkurstakten i Norge tilbake til nivåer før pandemien og viser at næringslivet sliter. I serveringsbransjen gikk mer enn fire ganger så mange selskaper konkurs i januar i år sammenliknet med i fjor.


– Fasiten for januar tegner et dystert bilde av norsk næringsliv. Antall konkurser er nå tilbake på 2019-nivåer. Våre inkassodata viser i tillegg at flere og flere virksomheter sliter med å betale regningene sine, sier Christian Aandalen, daglig leder i Fair Group.


Skyhøy konkursvekst i januar i år- 60 prosent flere konkurser

Årets første måned har gitt en real kalddusj for næringslivet. De offisielle tallene viser at hele 355 selskaper gikk konkurs i Norge i januar i år, sammenliknet med 222 i januar i fjor (+60 prosent) og dobbelt så mange sammenliknet med januar 2021. Tirsdag kveld begjærte det mye omtalte flyselskapet Flyr seg konkurs etter langsiktige finansieringsutfordringer.


Størst konkursomfang på tre år

Antall konkurser i Norge har ikke vært høyere siden januar 2020, da 370 selskaper gikk konkurs. Konkursene er også flere enn i januar 2019, noe som innebærer høye nivåer i en historisk kontekst. Kun tre andre måneder siden januar 2019 har mer enn 355 selskaper gått konkurs i Norge. Sammenliknet med snittet de siste fire årene er januar-konkursene 30 prosent flere.



Firedobling av konkurser innen serveringsbransjen

60 serveringssteder gikk konkurs i januar i år. Det er mer enn fire ganger flere sammenliknet med januar 2022, da 14 serveringssteder gikk konkurs. En rekke bransjer rapporterer at husholdningenes konsum har blitt tilpasset et annet rentenivå, eksempelvis varehandelen og serveringsbransjen. Dette gir grunn til bekymring. Gjennom 2022 ble styringsrenten hevet med to prosentpoeng til 2,75 prosent, mens renten ble holdt uendret i Norges Banks første rentemøte midt i januar.


Vaklende fundament

Ifølge Boligprodusentenes forening falt salget av nye boliger med 50 prosent i desember i fjor og 26 prosent i løpet av hele 2022. Historisk sett er bygg- og anleggsbransjen hardest rammet av konkurser, men gjennom de siste årene har andelen konkurser i denne bransjen falt. I januar i år ble det registrert 96 konkurser, noe som tilsvarer 27 prosent av alle konkurser. Det er nesten 40 prosent høyere enn i januar 2022.


Varsler vanskelig vår

Inkassostatistikken til Fair Group viser et tilsvarende bilde. Antall saker som går til inkasso er ofte en tidlig indikator på økonomiske utfordringer for næringsliv og husholdninger, og i fjor steg antall inkassosaker kraftig. Veksten var særlig høy i fjorårets siste måneder. Gjennom de siste månedene av 2022 og januar i år melder flere store selskaper om kraftige nedbemanninger, som Telia, Telenor, Obos, Elkjøp, Mestergruppen og Ekornes. Dette legger ytterligere press på husholdningene.

Kirkens Bymisjon mottar årets julegave fra Fair

19. desember 2024

Konkursoppgang på 16 prosent – julehandelen kan gi nyåret en tøff start

1. desember 2024

PlussMobil: – Gjennom Fair opplever vi at kundene behandles med respekt

28. november 2024

Siste nytt

bottom of page